miercuri, 27 octombrie 2010

Ce modele avem in viata?

 
Uitandu-te la TV sau citind presa (aproape toata tabloida), ai putea avea impresia ca cei mai de succes oameni din Romania sunt manelistii, fotbalistii, hotii, pitipoancele si vedetele din lumea mondena.

Majoritatea adolescentilor si-au format fara sa vrea impresia ca numai in acest fel pot deveni fericiti. Dar este o pista gresita care-i determina pe multi sa ajunga dupa cativa ani de la terminarea facultatii saraci, blazati si fara perspective sau motivatie.

De ce apar aceste false modele atat de mult in presa? Pentru ca asta se vinde. Cititorii si telespectatorii apreciaza senzationalul, sunt curiosi sa vada cum traiesc vedetele si sunt vrajiti de ideea ca o persoana obisnuita poate deveni bogata in scurt timp fara sa faca mare lucru. Ei nu vad insa decat partea pozitiva (exploatata comercial) a problemei, nu stiu prin ce au trecut acei oameni pentru a ajunge acolo, cat de multe implicatii negative exista, cat de putin fericiti sunt si cat de multi au incercat fara succes sa parcurga acelasi drum.

Nu e usor sa devii fotbalist celebru, manelist de succes sau vedeta in showbiz. Pentru fiecare persoana care a reusit, alte o suta au esuat lamentabil. Viata celor care au reusit e extrem de grea, desi nu vor recunoate niciodata asta; au facut numeroase compromisuri, traiesc mai mult pentru imaginea exterioara decat pentru ei insisi, in rare momente fiind cu adevarat multumiti de ceea ce au.

Hai sa privim si in perspectiva: ce produc acesti oameni? Isi aduc ei cu adevarat contributia la evolutia societatii? Mult prea putin. Iti imaginezi ce va crede nepotelul tau cand vei avea 80 de ani si el te va intreba ce-ai facut pe lumea asta, iar tu ii vei zice ca ai cantat despre masini, bani si dusmani si ai alergat dupa o bila de cauciuc?

Exista alternative. Poate considerati niste clisee meseriile de avocat, doctor sau inginer, promovate atat de mult de parinti. Dar sunt banoase si mult mai sigure! Pe de alta parte, cel mai important este sa faci ceea ce iti place. In primul rand la asta sa te gandesti, nu ce profesie aduce mai multi bani. Poti castiga bine in orice domeniu daca esti pasionat, pentru ca vei pune suflet in munca ta si vei putea oferi societatii mult mai mult decat simpla indeplinire a unor obligatii. Urmeaza-ti vocatia, banii vor veni pana la urma daca esti perseverent! Si nu uita ca banii nu sunt un scop in sine, ci doar un mijloc de a-ti castiga libertatea si a-ti trai viata asa cum vrei.

Written by Adrian Avarvarei 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu